Canada Day - Reisverslag uit Calgary, Canada van Chantal Smulders - WaarBenJij.nu Canada Day - Reisverslag uit Calgary, Canada van Chantal Smulders - WaarBenJij.nu

Canada Day

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Chantal

04 Juli 2008 | Canada, Calgary

Op 1 juli was het Canada Day - de dag van de oprichting van Canada. Op 1 juli zijn dan ook alle Canadezen vrij en worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Ik ben naar het oudste stukje Calgary gegaan - Fort Calgary. De dag begon met een gratis ontbijt. Dat is hier traditie: altijd als er iets te vieren is krijg je een gratis ontbijt. Het ontbijt bestaat uit pancakes met maplesirop en worstjes. Het ontbijt was erg populair - er stond een rij van honderden meters lang! Gelukkig was ik op tijd (ik wilde de start van de hardloopwedstrijd meemaken) en had ik voornamelijk de dakloze populatie van Calgary voor me. Kort daarna sloten de hardlopers en het publiek van de wedstrijd ook aan en werd het een gezellige bedoeling. De pancakes werden vers gebakken en smaakten goed!

Even over het fort. Het fort was de eerste nederzetting van de ordehandhavers - de Royal Canadian Mountain Police [de "Mounties"] en gebouwd rond 1875. Officier James MacLeod bedacht de naam Calgary. Het Fort (gebouwd van hout) groeide al snel uit tot een stadje. De houten fort wal en de stallen werden al snel vervangen door modernere barakken. Later in de 20e eeuw is het Fort tegen de vlakte gegaan en een aantal jaren geleden hebben ze het weer met behulp van archeologen in oude staat hersteld. Jaja, iets uit 1875 is hier OUD, heel oud.

Goed, op Canada day werden op het Fort dus allerlei activiteiten georganiseerd, waaronder een hardloopwedstrijd voor het goede doel. Verder allerlei shows en een heleboel kinderactiviteiten. Om 12 uur werd een officieel moment ingelast - de burgemeester en nog wat andere bobo's mochten vertellen hoe trots ze waren op hun oeroude democratie (141 jaar) en natuurlijk op Calgary. De afstammelingen van de Mounted Police gingen in een optocht onder begeleiding van een doedelzakspeler naar de activiteiten tent. Daar vormden ze een erehaagje, waarna het 'O Canada' werd ingezet (naar men zegt voor het eerst in het Engels gezongen in de jaren (19)80 in Fort Calgary).

Later ben ik richting de stad gefietst en op Prince's Island waren veel bands aan het spelen en was het erg druk - heel Calgary was uitgelopen! 's Avonds was er muziek en vuurwerk op Olympic Plaza. Al met al een leuke dag, en ook nog wat geleerd over de historie van Calgary! Heb weer lekker veel foto's gemaakt en ook nog een filmpje.

Vandaag ben ik naar de Parade geweest - het begin van de Calgary Stampede. Het was net carnaval! Foto's en verhalen volgen later!

• 07 Juli 2008 - 20:18

Monique:

Hoi hoi,
    Pannekoeken, met maple stroop???
    Mooie foto's!
    Hier ook alles goed. wft beleggen is binnen met een 8, op naar de volgende. Traning meekijken en geven was leuk en druk bezig hier iets van te maken!
    Liefs ikke