Calgary Stampede - Rodeo en Chuckwagon races - Reisverslag uit Calgary, Canada van Chantal Smulders - WaarBenJij.nu Calgary Stampede - Rodeo en Chuckwagon races - Reisverslag uit Calgary, Canada van Chantal Smulders - WaarBenJij.nu

Calgary Stampede - Rodeo en Chuckwagon races

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Chantal

29 Juli 2008 | Canada, Calgary

Terug van weg geweest! Er staan inmiddels foto's en video's bij het vorige bericht.

Na een korte trip naar Europa, was ik precies op tijd terug voor het laatste weekend van de Calgary Stampede. De Stampede week is een soort carnaval met door de hele stad evenementen zoals muziek en gratis pancake ontbijtjes. Het evenemententerrein heeft echter meer weg van een gecombineerde kermis met huishoudbeurs in western stijl. Gert-Jan en ik zijn volledig in stijl op 12 en 13 juli naar de rodeo en de chuckwagon races gegaan. Bij de rodeo moeten de cowboys minimaal 8 seconden op een paard of stier zitten. Daarna krijgen ze punten voor hun vaardigheden en krijgt het paard of de stier punten voor de bokkensprongen die het heeft gemaakt. In het geval van een stier, dan lopen er ook nog clowns rond in de arena die de stier moeten afleiden zodra hun berijder eraf is gevallen. Het was echt geweldig om te zien! Daarna volgden andere disciplines zoals het 'tie-down roping' (met een lasso een kalf vangen en de poten aan elkaar knopen) en het calf wrestling (van een rijdend paard op een kalf springen en die proberen te vangen door het tegen de grond te drukken). Wij vroegen ons ten zeerste af of dit soort activiteiten in Nederland zouden worden toegelaten door de dierenbescherming...

De chuckwagon races waren wat lastiger te volgen. De chuckwagon was vroeger de wagen waarin het voedsel werd bereid. Vier chuckwagons gaan de strijd met elkaar aan en iedere wagen gaat staan bij zijn eigen barrel (vat). Na het startsignaal gooien de bijrijders wat stokken in de wagen (symbool voor het fornuis) en dan moet de wagen een rondje om de barrels rijden. Daarna mogen de bijrijders op hun paarden springen. Ze moeten vervolgens zo snel mogelijk een rondje rijden en als eerste over de finish komen. Niet onbelangrijk - de bijrijders moeten binnen 150 feet (50 meter) van hun wagen zijn als die over de finishlijn gaat. Strafseconden worden uitgedeeld voor het omver rijden van de barrels of bijrijders die te ver achter de wagen finishen. Wederom een echt spektakel!

De races werden gevolgd door een prachtige show (soort Cirque du Soleil), waarin het nodige kinderarbeid niet geschuwd werd. Moeten 10-jarigen om 12 uur niet in bed liggen? ;-)
Uiteraard werd de show gevolgd door een groot vuurwerk.

Na de Stampede ben ik nog een paar dagen gaan werken. Later die week zijn we voor een korte vakantie naar Vancouver Island gevlogen. In het volgende bericht hierover meer, maar om alvast een tipje van de sluiter te lichten: walvissen, beren, lange stranden, regenwouden, prachtige zonsondergangen - het was geweldig! :-D

• 30 Juli 2008 - 21:48

Monique:

Ooohhhh die video filmpjes zijn inderdaad niet echt diervriendelijk!! Zelf hebben we net 2 konijntjes en dat is allemaal iets meer dier vriendelijk. Jullie tussen de stieren, en wij tussen de konijntjes. het mooie weer hier is aangebroken eindelijk. wanneer skypen we??
    liefs monique